Vonatok Európában

Ahány ország, annyi különleges nemzetközi és belföldi vonat – amelyek más és más feltételekkel és kedvezményekkel vehetők igénybe. Az alábbi összeállítás Európa legfontosabb vonattípusait sorolja fel néhány alapvető információval kísérve. Amennyiben a vonatokról többet szeretne megtudni, kérjük kattintson a leírás végén megadott linkekre.

 

Allegro

A Bécsből Olaszországba közlekedő EuroCity és EuroNight minőségű nemzetközi vonatok közös márkaneve. Az Allegro-vonatok nemzetközi forgalomban távolságfüggő globáldíjakkal vehetők igénybe, melyekre számos kedvezményt is kínálnak.

allegro.oebb.at

 

Artesia

Az Artesia márkanéven futó nemzetközi vonatok Párizst kötik össze több olasz nagyvárossal. Nappal három pár TGV közlekedik a francia főváros és Milano között, míg esténként Milano-Verona útvonalon át Velencébe, valamint Bolognán és Firenzén át Rómába, valamint az ellenkező irányba fekvőhelyes és hálókocsikból összeállított EuroNight-vonatok közlekednek.

www.artesia.eu

 

AVE

A spanyol nagysebességű hálózaton a TGV-hez és az ICE-hez hasonlító szerelvények – részben Euromed néven – Madridot kötik össze olyan nagyvárosokkal, mint Barcelona, Sevilla és Zaragoza. Számos ilyen vonatra az InterRail-bérletek nem, vagy csak korlátozásokkal érvényesek.

 

Berlin-Night-Express

A svéd fekvőhelyes- és hálókocsikból összeállított Berlin-Night-Express Berlin és Malmö között közlekedik. A vonat az éjszaka folyamán kompon kel át a Balti-tengeren. A ScanRail bérlettel, vagy a csak az egyik országra érvényes InterRail-lel rendelkező utasoknak csak a fekvőhely- vagy hálókocsijegy árát kell megfizetniük.

www.berlin-night-express.com

 

CityNightLine

Németország és Svájc minőségi éjszakai vonatai CityNightLine néven közlekednek, a két ország nagyvárosai között, valamint a környező országokba is – Nyugat-Európából CityNightLine-vonatokkal érhető el például Amszterdam, Koppenhága és Párizs. A vonatokon a hálókocsikban saját zuhanyzóval és WC-vel felszerelt DeLuxe-fülkék is foglalhatók, míg a legtöbb járaton biztosított a mozgássérültek elhelyezése az erre a célra kialakított fekvőhelyes kocsin, valamint a kerékpárszállítás is.

www.bahn.de/citynightline

 

Elipsos

A spanyol Talgo-szerelvények nyomtávváltási lehetőségeinek köszönhetően az éjszakai Elipsos vonatokkal átszállás nélkül lehet eljutni az Ibériai-félszigetre. A vonatokban két- és négyágyas normál, valamint kétágyas DeLuxe-hálókocsik, és dönthető ülésű ún. „sleeperette” termes ülőkocsik kaptak helyet. Az Elipsos Madridot Párizzsal és Lisszabonnal, Barcelonát Zürichhel, Párizzsal, és Milano-val köti össze.

www.elipsos.com

 

EuroCity, InterCity

Európa fő vasútvonalain a legfontosabb belföldi és nemzetközi összeköttetéseket nagyrészt az  EuroCity- és InterCity-vonatok jelentik, melyekben kényelmes, légkondícionált 1. és 2. osztályú kocsik, és sok esetben étkezőkocsik is közlekednek. Némely országban ezekre a vonatokra kötelező a helyjegy és/vagy pótjegy váltása, míg a többi vonatra a garantált ülőhely érdekében helyjegyek válthatók.

 

EuroNight

Az EuroCity-vonatok kényelmét éjszaka az EuroNight vonatok hangszigetelt és légkondícionált járművei biztosítják. Az utasok zavartalan alvását és biztonságát a kevés éjszakai megálló garantálja, a kellemes reggeli ébredésről pedig a hálókocsikon – és egyes viszonylatokon a fekvőhelyes kocsikon is – a jegy árában bennefoglalt, kávét vagy teát is tartalmazó reggeli gondoskodik. A hálókocsikban közös zuhany, és sok esetben saját zuhannyal és WC-vel is felszerelt DeLuxe-fülkék is garantálják, hogy a nap frissen kezdődjön vagy érjen véget.

 

Eurostar

Hajóút nélkül Nagy-Britanniába – az Eurostar-szerelvényekkel ez is lehetséges! A Párizsból vagy Brüsszelből induló szerelvényeknek mindössze 35 perc kell, hogy átérjenek a La Manche alatti Csalagúton, és már brit területen folytassák útjukat Londonba.

www.eurostar.com

 

InterCityExpress (ICE)

Németország nagysebességű vasúthálózatán az InterCityExpress-ek 280-300 km/h-s legnagyobb sebességgel is közlekednek, s a legnagyobb német városokat nemcsak egymással, hanem számos svájci nagyvárossal, és a környező országok többi fővárosaival – Béccsel, Párizzsal, Amszterdammal, Brüsszellel és Koppenhágával – is összekötik. Az állítható ülések mellett laptop-csatlakozók és zenehallgatási lehetőség is található, és szinte valamennyi szerelvényben közlekedik étkezőkocsi is. Minden szerelvényben találhatók gyerekbarát fülkék, és a mozgássérültek elhelyezése is megoldott. Az 1. osztályú utasokat ülőhelyükon szolgálják ki, és számos figyelmességgel is kedveskednek nekik.

Az InterCityExpress-ekre a nemzetközi menetjegyek és bérletek pótdíj váltása nélkül érvényesek, a CityStar-menetjegyeknél azonban a váltás előtt jeleznünk kell, ha ICE-t is igénybe akarunk venni németországi utazásaink során!

 

Magánvasutak

Az európai vasutakon számos mellékvonalakon, valamint Skandináviában és Svájcban egyes fővonalakon is az államvasutak helyett magánvasutak szerelvényei közlekednek. Ezekre a járatokra a nemzetközi menetjegyek és bérletek nem érvényesek, vagy csak kedvezményes menetjegyek váltására jogosítanak, amelyekről az érintett vasutak adnak felvilágosítást. Számos svájci magánvasútra – köztük a Glacier és Bernina-Express-t üzemeltető Rhätische Bahn-ra és a Golden Pass vonal részét képező MOB, BLS és Zentralbahn társaságokra – ezek a korlátozások nem vonatkoznak.

 

Railjet

Az ÖBB új minőségi vonatai a Budapest - Bécs - München között közlekednek, számos újítással kellemessé téve az üzleti utasok, a mozgássérültek és a családok utazását. A vonatok kínálta szolgáltatásainkról itt tudhat meg többet.

 

SuperCity

SuperCity név alatt Közép-Európa legmodernebb motorvonatai, a cseh Pendolino-szerelvények közlekednek, két óránként összekötve Prágát az ország délkeleti részén található nagyvárosokkal, Olomouccal és Ostrava-val. Ezen felül Bécsbe naponta kétszer, Pozsonyba pedig naponta egyszer lehet eljutni ezekkel a vonatokkal, melyek Brno-t is érintik. A SuperCity-vonatok különleges díjszabással, vagy a meglévő menetjegy vagy bérlet mellé kötelezően váltandó helyjeggyel vehetők igénybe.

www.scpendolino.cz

 

Talgo

A Spanyolországban készült különleges vonatok a spanyol InterCity-rendszerben közlekednek, nappali és éjszakai forgalomban egyaránt. A nemzetközi éjszakai forgalom Elipsos szerelvényei is Talgo-kocsikból állnak, amelyeken kívül további két pár nappali vonat közlekedik Barcelona és Montpelier között.

 

TLK (Tanie Linie Kolejowe)

A lengyel TLK vonatok belföldi forgalomban közlekednek, és különösen az éjszakai- illetve kirándulóforgalomban jelentenek kedvező eljutási lehetőséget, árban és időben egyaránt.

 

TGV

A világ leggyorsabb vonata, a TGV 574,8 km/h-s sebességgel tartja a világcsúcsot, a mindennapi forgalomban azonban „csak” 320 km/h a legnagyobb sebessége. Párizsból így Strasbourg kevesebb mint két és fél órán belül érhető el, de Marseille is mindössze csak három órányi vonatútra fekszik a francia fővárostól. A nemzetközi forgalomban Luxemburg, Stuttgart, München és Lyria néven számos svájci nagyváros is elérhető TGV-vel, de a nappali Artesia és a Thalys is a TGV-k közé tartozik.

Valamennyi TGV-re kötelező a helyjegy váltása, amelynek ára az igénybevett vonattól és a napszaktól függően változó lehet. A német-francia forgalomban számos TGV-re válthatók kedvezményes globáldíjas menetjegyek is.

www.tgv.com

 

Thalys

A Párizsból Brüsszelbe, valamint onnan tovább Amszterdamba és Kölnbe közlekedő TGV-k Thalys néven igen sokrétű kedvezményrendszert és számos extra szolgáltatást kínálnak a velük utazóknak. A többi TGV-hez hasonlóan a Thalys-ra is kötelező a helyjegy váltása, amelyek azonban jelenleg még nem vásárolhatók meg pénztárainkban.

www.thalys.com

 

X2000

A pót- és helyjegyköteles svéd nagysebességű vonatok a belföldi forgalom mellett naponta több alkalommal Koppenhágát is összekötik Stockholmmal és Göteborggal

Állomáskereső

 

MÁVDIREKT

telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége belföldről: 06 (40) 49 49 49,
külföldről: +36 1 444 44 99

Bejelentkezés az e-Ticketbe