2013. május 3. | Hír

Útjára indult a Mátyás Király Mozdony

 

Ma bemutatkozott, s már országjáró útra is indult a MÁV Csoport díszes Mátyás Király Mozdonya. A vasúttársaság Hunyadi Mátyás 555 évvel ezelőtti királlyá választása előtt tiszteleg az arany-fekete színekben felmatricázott járművel, amely holnaptól Romániában is közlekedik.

Mátyás mozdonyA mozdony ünnepélyes avatására Budapest-Nyugati pályaudvaron került sor ma délelőtt, a Királyi Váró melletti vágányon. A mozdonyon egyebek közt a Hunyadi-címer, Mátyás arcképe, a vajdahunyadi vár és a visegrádi palota kapott helyet. Az impozáns jármű a bemutatót követően egyből szolgálatba állt: a 12 óra 23 perckor induló InterCity vonatot továbbítva Szolnokon és Debrecenen át Nyíregyházára, majd onnan Miskolc felé véve az irányt. Pénteken pedig már Budapestről Bukarestbe viszi a TRAIANUS IC-t.

Mátyás mozdonyA Mátyás-mozdony avatásakor dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára hangsúlyozta: „A vasút napjainkban reneszánszát éli Magyarországon valamint egész Európában, mutatják ezt a folyamatos vasúti infrastruktúra fejlesztések is. A menetrend szerinti személyszállító szerelvények mellett egyre népszerűbbek a zarándokvonatok, különvonatok, melyek a vasút hírnevét erősítik, s a Mátyás-mozdony – mely országszerte továbbít személyszállító vonatokat, valamint rendszeresen közlekedik majd Romániában – is ezt fogja tenni, határainkon innen és túl.”

A MÁV-nak ez a harmadik matricázott mozdonya, az Aranycsapat- és a Kandó-mozdonyt követően, ám ez az első, ami rendszeresen járni fog külföldre is. Ugyanis a korszerű TRAXX mozdony egyike a MÁV azon hat mozdonyának, amelyek rendszeresen továbbítanak vonatokat Bukarestig. Ennek kapcsán Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója kiemelte: „Különleges a Mátyás-mozdony azért is, mert Romániában is gyakorta megfordul majd. Köszönhető ez a magyar és a román nemzeti vasúttársaság által tavaly kötött megállapodásnak, miszerint Budapest és Bukarest közt gépváltás nélkül közlekedhetnek mozdonyok. Ez elősegíti az EU-n belüli vasúti közlekedés folyamatosságát, a nemzetközi vonatok menetidejének csökkentését, új fejezetet nyitva a hazánk és Románia közötti vasúti közlekedésben.”

A Mátyás-mozdony a Székely Gyors – Csíksomlyó Expressz élén

Mátyás mozdonyA mozdony május 17-én különleges útra indul, mikor is a matricázást finanszírozó Indóház Kiadó és Kárpáteurópa Utazási Iroda szervezte Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors szerelvényét továbbítja.  A MÁV Csoport valamint a kiadó és az utazási iroda tavaly novemberben írt ki pályázatot, melyben képi ötleteket kért a Mátyás-mozdony dekoráció kialakításához. „Az először 2008-ban a csíksomlyói búcsút illetve a gyimesi, felújított MÁV-őrházat felkereső Székely Gyors, majd Csíksomlyó Expressz neve mára fogalommá vált. Útjának megszervezésében évről évre százak vesznek részt itthon és a határon túl. Ez idén sem volt másként, az együttgondolkodás, a közös cél elérésének szándéka a matricázás megvalósítása során is működött.” – mondta T. Hámori Ferenc kiadóvezető.

Az ötletpályázatra mintegy 50 munka érkezett, melyek közül mind a szakmai zsűri, mind a közönség Dani Richárd alkotását ítélte a legjobbnak. A Mátyás-mozdony matricázásának technikai kivitelezését a Kvazár Kft. szakemberei végezték.

A Mátyás-mozdony „menetrendje”

A MÁV két korábbi matricázott mozdonyának útjait nagy érdeklődés kíséri a mai napig, ezért a vasúttársaság a Mátyás Király Mozdony esetében közzéteszi annak tervezett hazai és nemzetközi menetrendjét (azaz, hogy mely vonatokat továbbítja) a www.mav.huweboldalon valamint sajtóközlemény útján. Kérjük a média munkatársainak segítségét is abban, hogy minél több érdeklődő értesüljön arról, mikor merre jár az „álruhás” Mátyás-mozdony. Az alábbi összeállítás a jármű következő hat napi menetrendjét tartalmazza.

Május 2.:

Kócsag IC    Bp.-Nyugati (12:23)- Nyíregyháza (15:54)

Megállási helyek: Zugló (12:28), Köki (12:36), Ferihegy (12:42), Cegléd (13:18), Szolnok (13:38), Püspökladány (14:53), Hajdúszoboszló (15:08), Debrecen (15:22), Nyíregyháza (15:54)

Vércse IC    Nyíregyháza (17:26) – Bp.-Keleti (20:30)

Megállási helyek: Tokaj (17:48), Szerencs (18:00), Miskolc-Tiszai (18:25), Füzesabony (19:06), Budapest-Keleti (20:30)

Május 3.:Traianus IC    Bp.-Keleti (7:10) – Bukarest (22:27)

Magyarországi megállási helyek: Szolnok (8:32), Mezőtúr (8:58),Gyoma (9:11), Mezőberény (9:29), Békéscsaba (9:44), Kétegyháza (9:57), Lőkösháza (10:07).  Romániai megállási helyek: Curtici, Arad, Timisoara Nord, Lugoj, Caransebes, Baile Herculane, Orsova, Drobeta, Tr.Severin, Strehaia, Halta, Filiasi, Craiova, Caracal, Rosiori Nord, Videle, Bucuresti Nord.

 

Május 4.:TRAIANUS IC    Bukarest (5:45) – Bp.-Keleti (18:50)

Május 5.:Bp.(6:38) – Sopron (9:53); Sopron (14:37) – Győr (16:02);Győr (17:31) – Bp. (19:20)

Május 6.:Bp.-Déli (7:25) – Balatonszentgyörgy (10:16) – Keszthely (10:31); Keszthely (11:22) – Balatonszentgyörgy (11:33) – Bp.-Déli (14:34); Bp.-Déli (17:30) – Székesfehérvár (18:30); Székesfehérvár (19:21) – Bp.-Déli (20:24); Bp.-Déli (22:30) – Székesfehérvár (23:47)

 

Május 7.:Székesfehérvár (6:02) – Bp.-Déli (7:04); Bp.-Déli (8:25)– Szombathely (11:47); Szombathely (14:05) – Bp.-Déli (17:34); Bp.-Déli (19:25) – Nagykanizsa (23:07)

Friss hírek

Hír

Késve indulnak a Déliből a vonatok és késve is érkeznek

Budapest-Déli pályaudvarról később indulnak, illetve ide késve érkeznek a vonatok, mert a vasúti alagútról kődarabok estek le a sínekre. Több vonat várhatóan csak Kelenföldig közlekedik. A Déli pályaudvar és Kelenföld között a biztonságos vonatközlekedés megteremtéséig csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, váltakozó irányban és sebességkorlátozással. Mindezek időveszteséget félórás, órás, másfél órás késéseket is okoznak a vasárnap esti vonatforgalomban a balatoni vonalakon, továbbá a Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Szombathely–Zalaegerszeg, a Budapest–Győr, a Budapest–Baja és a Budapest-Pusztaszabolcs-Dunaújváros, illetve Dombóvár vasútvonalon. MÁVINFORM ügyelet

Hír

A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vonalon műszaki ok miatt késnek a vonatok

Vasárnap 09:45 órától Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között elromlott a vasúti jelző- és biztosítóberendezés. Ugyanezen a vonalon reggel Kiskőrös és Soltvadkert között is elromlott a berendezés. A műszaki hibák miatt a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonalon 20-30 perces késésekre kell számítani. A sorompóknál is fokozott figyelmet kér a MÁV. MÁVINFORM ügyelet

Hír

Zarándokvonatok indulnak a híres egyházi kegyhelyekre

Idén a MÁV-START és a Misszió Tours együttműködésében valósulnak meg a különleges élményt ígérő, rendhagyó zarándokutak.

Hír

Februárban kezdődik az idei első gyermekvasutas tanfolyam

Szombattól lehet regisztrálni a Gyermekvasút honlapján.

Hír

Több száz megújult személykocsi után tavasztól újabb fecskék érkeznek

A gyorsvonati, távolsági vonatok személykocsijai közül idén 25 régi jármű újul meg.

Hír

Sztrájk a Szerb Vasúton

Hírkereső :
A keresett szó vagy kifejezés

Állomáskereső

 

MÁVDIREKT

telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége belföldről: 06 (40) 49 49 49,
külföldről: +36 1 444 44 99

Bejelentkezés az e-Ticketbe